You are currently viewing Miten toteuttaa somekuvaus?| Faktoria

Miten toteuttaa somekuvaus?| Faktoria

Nimensä mukaan somekuvaus tarkoittaa kuvausta, jossa otetaan kuvia someen. Mutta miten somekuvaus kannattaa toteuttaa ja mitä on hyvä ottaa huomioon.

Pari viikkoa sitten kuvattiin Faktorian someen ja nettisivuille uusia kuvia. Kaikki tässä postauksessa näkyvät kuvat ovat siis tästä kuvauksesta. Faktorian nettisivut ja vasta avattu verkkokauppa löytyy osoitteesta faktoria.fi

Some kuvat ovat sisällöltään arkisia ja niiden tarkoutus on näyttää mitä yrityksen takana tapahtuu. Esimerkiksi miten tuotteet valmistetaan ja kuka niitä on tekemässä tai mitä palvelun tuottamiseen tarvitaan ja mitä työtä tapahtuu silloin kuin asiakas ei ole paikalla. Perjaattessa some kuva voi olla mikä tahansa kuva minkä julkaiset somessa.

Miten somekuvauksen suunnittelu kannattaa toteuttaa?

Ennen kuvausta kannattaa hieman pohtia mitä sinä haluat näyttää yrityksestäsi. Jotain sellaista mikä ei tavallisesti välity asiakkaalle, kun hän ostaa tuotteesi/palvelusi. Tästä voi keskustella etukäteen kuvaajan kanssa. Näitä asioita voit listata vaikka muutaman ylös. Kun tiedät mitä haluat itsestäsi ja yrityksestäsi näyttää on helpompaa suunnitella kuvauksen sisältöä.

Ennen kuvausta voi ja kannattaa sopia kuvaajan kanssa erillinen tapaaminen, jossa on hyvä käydä läpi mitä, missä ja milloin kuvataan. Samalla molemmat osapuolet voivat esittää kysymyksiä toisilleen kuvauksesta.

Yhdessä kuvaajan kanssa voi pohtia esimerkiksi seuraavia:

 • Kuinka paljon sinä haluat näkyä kuvissa?
 • Mitkä työvaiheet ovat sinusta tärkeimpiä?
 • Missä kuvaus toteutetaan (asiakkaan kotona, työhuoneella, ulkona…)?
 • Kuvataanko enemmän laajoja kuvia vai haluatko kuvia yksityiskohdista?

Entäs itse kuvaus?

Sopiva kuvausaika kerralla on n. 1-2h tämä riippuu paljon siitä mitä halutaan kuvata. Järkevintä on kuitenkin kerralla kuvata mahdollisimman monipuolisesti. Pidempi kuvausaika mahdollistaa tietysti useampien eri työvaiheiden kuvauksen tai esimerkiksi vaatteiden vaihtamisen.
Kun kuvausksen sisältö on suunniteltu valmiiksi etukäteen, ei kuvaus aikaa kulu suunnitteluun ja muuhun sähläämiseen.

Jo tunnin kuvauksessa aikaa riittää useisiin erilaisiin kuviin niin työstäsi kuin sinusta itsestäsi. Kuvauksen yhteydessä voidaan siis ottaa sinusta samalla uusi profiilikuva.

Kuvausaika voi sisältää esimerkiksi seuraavien asioiden kuvausta:

 • Tuotteen työstämiseen kuuluvien työvaiheiden kuvaus
  • Yksityiskohtia siitä miten tuote syntyy
  • Sinä tekemässä tuotetta
  • Tuotteeseen käytettävien materiaalien esittey
 • Uuden profiilikuvan ottaminen
 • Muutaman mainos- tai tuotekuvan ottaminen

Mitä tapahtuu kuvauksen jälkeen?

Somekuvauksen jälkeen otettuja kuvia on yleensä useita satoja. Kuva määrä riippuu kuvauksen pituudesta. Yleensä ennen kuvausta on kuitenkin sovittu joku suuntaa antava kuvamäärä mikä käsitellään, joten kuvia on pakko karsia.

Kuvien käsittelylle olen asiakkalle jo ilmoittanut ennen kuvausta jonkun hinnan. Tämä hinta sisältää sen ennalta sovitun määrän kuvia. Usein jo tunnin kuvauksesta kuvia valikoituu huomattavasti enemmän mitä on sovittu. Näistä kuvista teen ”koevedokset”. Ai miksi lainausmerkit? Nämä niin sanotut koevedokset ovat siis käsittelemättömiä kuvia niin kuin tavallisetkin koevedokset. Ero on kuitenkin siinä kuinka paljon niistä käsitellään. Samalla kun asiakas saa linkin valikoituihin kuviin, kerron kuinka paljon aikaa tähän kuvamäärän käsittelyyn menee ja paljonko se asiakkaalle maksaa. Usein kuvien käsittely aika ei ole paljoa pidempi vaikka kuvia on useita enemmän. Asiakkas voi siis valita käsitelläänkö kaikki kuvat vai haluaako hän valita kuvista itse mitä käsitellään ja mitä ei käsitellä.

Kuvien valinnan jälkeen ne vielä käsitellään ja tallennetaan someen sopivassa koossa ilman vesileimoja. Kuvat lataan omaan kansioonsa googlen kuviin, josta asiakas saa linkin ja voi ladata kuvat omalle laitteelleen. Kuvat säilytetään myös tässä kansiossa.

Tarvitsetko sinä kuvaajaa Tampereelta?
Ota yhteyttä kuvaukseen liittyvissä asioissa somessa (Facebook & Instagram: @varifilmivalokuvaus) tai
sähköpostilla (varifilmi@gmail.com).
Nettisivut ja lisää kuvia löytyy osoitteesta varifilmi.fi

Alla vielä hieman kuvia Faktorian somekuvauksesta.

Vastaa