You are currently viewing Kuinka ottaa perinteiset tuotekuvat itse kotona?

Kuinka ottaa perinteiset tuotekuvat itse kotona?

Tuotekuvaus on täysin oma lajinsa. Jokaisesta tuotekuvasta voit tehdä persoonallisen, mutta joskus voi olla hyvä ottaa myös ne perinteiset tuotekuvat. Sen voit tehdä myös helposti kotona ja vaikka puhelimen kameralla. Olen koonnut tähän ohjeen kuinka voit ottaa tuotekuvat kotona mahdollisimman helposti ja pienellä budjetilla, pitäen kuitenkin kuvan laadun hyvänä.

Kuvat ilman ”ammattilaisen välineitä” eivät tietenkään ole yhtä laadukkaita, mutta voit saada niistä silti hyvän näköiset vaikka ottaisit ne itse. Se on sitten oma valintasi käytätkö aikaa kuvaukseen ja kuvien käsittelyyn vai haluatko, että joku toinen tekee työsi puolestasi ja saat varmasti laadukkaan lopputuloksen. Olen kuitenkin sitä mieltä, että sinä pystyt tähän, jos vain niin haluat.

Lukuvinkki: Tuotekuvauksen perusteet

Kuvassa käytetty käsisaamaa. Otettu järjestelmäkameralla.

Olen ottanut tähän tekstiin kuvat kolmella eri valaistuksella ja kahdella eri kameralla. Omalla järjestelmäkamerallani sekä puhelimen kameralla. Tässä sinulle siis hieman vertailua siitä mitä eroa voi olla kuvauksessa käyttämiesi välineiden valinnalla.

Kuvausta varten tarvitset:

 • 1-2 Valkoista (tai värillistä) kartonkia, koko vaihtelee kuvattavan tuotteen mukaan. Nämä käytössä olevat kartongit ovat ostettu ihan tavallisesta kirjakaupasta.
 • Vähintään yksi valonlähde, joka voi olla ulkoinen salama, siirrettävä lamppu tai ikkuna. Käytin kuvissa salamaa, ikunaa sekä pientä led pöytävaloa.
 • Valkoinen valoa pehmentävä kangas tai vaikka voipaperi. Minulla on käytössä valokuvaukseen tarkoitettu (läpiammuttava) sateenvarjo, mutta ohut valkoinen verho, paita tai muu kangas toimii myös hyvin. Voipaperi tai valkoinen leivinpaperi on tähän tarkoitukseen myös todella toimiva.
 • Tasainen alusta sekä seinä. Hyvä kuvauspaikka on esimerkiksi pöydällä, joka on asetettu seinää vasten.
 • Hieman teippiä
 • Kamera tai puhelin kuvien ottamista varten
Kuvausympäristönä meidän keittiön nurkka.
Ikean ledvalo toimi myös yllättävänkin hyvin valonlähteenä.

Ihan ensimmäisenä täytyy rakentaa sopiva kuvaustausta. Käytin vanhaa pöytälevyä, jonka asetin kahden tuolin päälle seinää vasten. Kuvasin nämä kuvat keittiössä, josta meillä löytyy pyöreä pöytä, jonka takia se ei sopinut tällä kertaa kuvausalustaksi.

Kartongeista toinen asetetaan taustaksi. Sitä ei taiteta vaan se asetetaan teipillä kiinni seinään niin, että se kaartuu pöydälle. Myös alareina on hyvä teipata pöytään. Kaaren on hyvä olla mahdollisimman pieni, mutta varo taittamasta kartonkia. Kaikki taitokset näkyvät kuvissa ja kaareutuva kartonki muodostaa kuvan taustasta yhtenäisemmän. Toisen kartongin voit halutessasi laittaa valon vastakkaiselle sivulle (mielellään vasemmalla) heijastamassa valoa tuotteen ”varjopuolelle”. Näin varjoista tulee hieman pehmeämpiä.

Valoja voi olla käytössä yksi, kaksi tai kolme. Jos kuvaat useammalla valolla, huomioi että valon lähteet tulee olla saman lämpöisiä. Et siis voi kuvata lämpimällä keinovalolla ja kylmällä ulkovalolla samaan aikaan. Helpointa on toteuttaa kuvat yhdellä valolla, joka asetetaan mieluiten oikealle puolelle. Ei siis suoraan kohteen eteen vaan n. 45° oikealle. Valon ja kuvattavan kohteen välille on hyvä asettaa joku kangas tai voipaperi pehmentämään valoa. Pilvisellä säällä ikkunan eteen ei ole tarvetta laittaa mitään, mutta mikäli paistaa aurinko on hyvä vetää ikkunan eteen valkoinen verho. Mikäli et tiedä valojen käytöstä ja kohteen valaisusta vielä mitään niin suosittelen aloittamaan yhdellä valonlähteellä.

Näissä kuvissa käyttämäni sateenvarjo on luotu pehmentämään valoa. Valon pehmennykseen voipaperi on toinen mikä toimii todella hyvin. Myös erilaiset valkoiset ohuet kankaat sopivat tähän tarkoitukseen. Kameran takana olevat viritelmät saattavat joskus näyttää hieman erikoisilta, mutta se on ihan ok. Tärkeintähän on, että kuva näyttää hyvältä. Kiinnitykseen voit käyttää esimerkiksi tuolin selkänojaa, teippiä, narua, lampun jalustaa… Mitä sitten ikinä keksitkin ja mitä sinulta jo löytyy.

Tässä kuvassa käytössäni oli ylempänäkin näkyvä ledvalo.

Aseta tuote/tuotteet mahdollisimman kauas taustasta. Sillä vähennät varjojen ilmestymistä taustalle. Edessä on tietysti myös hyvä näkyä hieman taustapahvia, jotta sen ja pöydän välinen reuna ei tule kuvaan. Kuvatessa laskeudu itse alemmas. Ota kuvat tuotteiden korkeudelta. Näin kuvauskohteesi näkyy parhaiten ja näyttää realistisimmalta. Ota kuvia tuotteen sivuilta ja takaa. Kuvaa pieniä yksityiskohtia, mutta muista kuvata myös koko tuote suoraan edestä.

Mitä enemmän otat kuvia sitä enemmän sinulla on mahdollisuuksia valita. Näin vältyt todennäköisemmin myös siltä, että joudut rakentamaan kuvausympäristön uudestaan ja ottamaan osan kuvista uudelleen.

Olenko koskaan maininnut?

Joo, ihan varmasti olen. Käsittele kuvasi! Pienillä muutoksilla saat kuvastasi vielä hieman paremman. Värilämpötila on mahdollisesti kuvassa hieman liian lämmin, kontrastia on aina hyvä lisätä hieman ja ehkä sitä kirkkauttakin kannattaa säätää. Näinkin pienet muutokset tekevät ihmeitä kuvallesi.

Peruskuvankäsittely on mielestäni todella tärkeä taito. Sitä voit opetella joko omalla puhelimella, tabletilla tai tietokoneella. Minkä näet itsellesi parhaimmaksi. Kuvankäsittelyohjelmia on maksullisia ja maksuttomia. Niistä voit valita omiin tarpeisiisi sopivimman. Suosittelen Lightroom Classicia koneelle. Lightroomista löytyy myös puhelimelle ja tabletille ilmaisversio jolla pärjää peruskäsittelyssä jo todella hyvin. Maksulliseen versioon kuuluu vähän enemmän lisäosia, joilla voit esimerkiksi poistaa taustassa näkyvän roskan tai säättää vain tiettyjen alueiden asetuksia.

Vinkki! Tee kuvista yrityksesi näköiset. Yhtenäinen tyyli kaikissa kuvissa on myös tärkeää. Näin saat kuvistasi perinteiset, mutta se ei tarkoita, että sinunkin kuvasi tarvitsevat olla sellaiset.

Eli siis

 • Käytä vain samanväristä valoa. Älä usemapaa erilaista valonlähdettä.
 • Kuvaa tuotteet useammasta eri kulmasta, kuitenkin tuotteen korkeudelta.
 • Ota paljon kuvia
 • Käy kuvat läpi ja käsittele niistä parhaimmat
 • Ole kärsivällinen!

Uudistin muuten juuri nettisivujani. Palveluni ovat tällä hetkellä lähtökohtaisesti suunniteltu yrittäjille. Mikäli aikasi ei riitä kuvaukseen tai tarvitset muuten apua kuvauksessa, laita viestiä!
Minut ja blogini löytää somesta nimellä @varifilmidesign. Sähköpostia saa myös laittaa osoitteeseen varifilmi@gmail.com.

varifilmi.fi

Vastaa