You are currently viewing Kameran tärkeimmät asetukset #2 aukko

Kameran tärkeimmät asetukset #2 aukko

Kamerassa on kolme tärkeää asetusta, mutta miten ihmeessä niitä tulisi käyttää?
Tämä vaatii hiukan keskittymistä, harjoittelua ja kärsivällisyyttä, mutta uskon, että jokainen meistä voi nämä oppia. Helpottaakseni ymmärtämistä jaan kaikki nämä kolme asetusta omiin postauksiin. Näin voidaan keskittyä jokaiseen vieläkin yksityiskohtaisemmin.

Aukko, suljinaika ja ISO-arvo ovat valokuvaajan kolme tärkeintä asetusta kamerassa. Kaikilla on oma tehtävänsä ja ketään ei saa unohtaa.

Viimeksi pehdyttiin suljinaikaan. Tällä kertaa on sitten aukon vuoro. Jos et vielä tiedä mikä suljinaika on, suosittelen lukemaan aikaisemman postauksen ensin.

Lukuvinkki: Kameran tärkeimmät asetukset # 1 suljinaika

Ihan ensimmäisenä suosittelen käyttämään kameraa, koska puhelimessa aukon säätöhamdollisuudet ovat paljon rajatummat. Omasta puhelimestani (Huawei P smart pro) en pysty säätämään aukkoa kameran ammattilaistilassa. Aukkoa pystyy kuitenkin säätämään erikseen valitsemalla kuvaustilaksi ”aukko”.

Tällä kertaa pyydän sinua vaihtamaan kuvaustilaksi aukonesivalinnan. Nikonissa tämän on A ja Canonissa Av. Mun vanhasta Olympuksesta sen tunnistaa myös kirjaimesta A. Muista kameroista tämä selviää varmasti nopeiten googlettamalla. Nyt voit keskittyä paremmin pelkän aukon säätämiseen.

Mikäs se aukko sitten on?

Aukko on yksi objektiivin ominaisuuksista. Niin kuin kaikki muutkin asetukset, myös aukko vaikuttaa kuvan valotukseen. Aukkoa säätämällä voit vaikuttaa kuitenkin myös kuvan syväterävyyteen eli siihen syvä alue kuvassa näkyy tarkkana. Jos sinulla on se kamera nyt siinä edessäsi, kurkaappa sen objektiivia ja etsi siitä merkintä 1:(tässä on joku numero esimerkiksi 3.5) Tämä luku tarkoittaa kyseisen objektiivin suurinta mahdollista aukkoa. Aukkoa siis merkitään 1:jotakin. Toisinaan aukko voidaan ilmaista myös f/numero

Kuten sanoin aukko vaikuttaa kuvan syväterävyyteen. Mitä suurempi aukko sitä enemmän valoa pääsee kennolle ja sitä pienempi syväterävyys. Pieni aukko taas vähentään valon pääsyä kennolle ja siitä syntyy suurempi syväterävyys.

Seuraavat kuvat auttavat ehkä hieman hahmottamaan aukkoa lukuina. Mun näissä kuvissa käyttämäni objektiivin suurin aukko on f/1.8. Se auttaa kuvaamaan tarvittaessa myös hieman hämärämmässä ja samalla mahdollistaa paremmin yksityiskohtien esille tuomisen. Tällä aukolla vain pieni osa näkyy tarkkana kuvassa ja taustasta sekä edessä olevista asioista saa sumeat.

Seuraavaksi kokeillaan pienempää aukkoa. F/11 tarvitsee jo huomattavasti enemmän valoa. Suuren aukon avulla isompi alue kuvasta näkyy tarkkana. Se sopii siis paremmin laajempiin kuviin.

Lyhyesti siis suuri aukko tarkoittaa pientä f-arvoa ja pieni aukko suurta f-arvoa. Suurella aukolla saat kuvaan sumean taustan ja pienellä aukolla koko kuva näkyy tarkkana.

Miten löytää sopiva aukko jokaiseen kuvaan?

Ihmisiä kuvatessa useasti halutaan kasvot tarkaksi ja tausta sumeammaksi. Yhden ihmisen kuviin itse käytän mieluiten aukkoa f/4 tai siitä suurempaa. Suurempaa ihmisryhmää tai useampaa eri kohdetta kuvatessa voi aukkoa pienentää esimerkiksi f/5.6 – f/8.

Pieniä yksityiskohtia kannattaa kuvata suurella aukolla, jotta saat kohteen erottumaan parhaiten taustasta. Näin saat esimerkiksi tuotteiden yksityiskohtia paremmin esille. Kokonaiseen tuotekuvaan suosittelen hieman pienempää aukkoa.
Maisemakuvaukseen hyvä sääntö: Mitä laajempi kuva sitä suurempi aukko.

Kuvatessa mieti ensin miten suuren alueen haluat näkyvän tarkkana ja valitse aukko sen mukaan. Voin taas sanoa, että kokeilemalla oppii parhaiten mikä toimii missäkin tilanteessa ja millainen aukko sinusta sopii jokaiseen kuvaan.

Viimeisin postaus kameran asetuksista koskee ISO-arvoa sekä kaikkien asetuksien yhteisiä vakutuksia.
Sitä ennen ehdit harjoittelemaan suljinajan ja aukon käyttöä niin yhdessä kuin erikseen.

Vastaa

Tällä artikkelilla on 0 kommenttia