You are currently viewing Kameran tärkeimmä asetukset #1 Suljinaika

Kameran tärkeimmä asetukset #1 Suljinaika

Kamerassa on kolme tärkeää asetusta, mutta miten ihmeessä niitä tulisi käyttää?
Tämä vaatii hiukan keskittymistä, harjoittelua ja kärsivällisyyttä, mutta uskon, että jokainen meistä voi nämä oppia. Helpottaakseni ymmärtämistä jaan kaikki nämä kolme asetusta omiin postauksiin. Näin voidaan keskittyä jokaiseen vieläkin yksityiskohtaisemmin.

Aukko, suljinaika ja ISO-arvo ovat valokuvaajan kolme tärkeintä asetusta kamerassa. Kaikilla on oma tehtävänsä ja ketään ei saa unohtaa.
Ennen kuin aloitetaan, sinun on hyvä ottaa kamera valmiiksi esille ja säätää kuvaustila suljinajanesivalintaan. Jos kuvaat puhelimellasi, etsi sieltä ammattimainen kuvaustila ja käytä sitä. Tietääkseni Applen puhelimista tätä ei löydy valmiina vaan sinun täytyy asentaa joku toinen kamerasovellus, jotta voit säätä asetuksia itse.

Kuvaustilat on nimetty eri kameroissa hieman eritavalla. Nikonissa suljinajanesivalinta on S. Canonissa tämä on Tv. Mun vanhassa Olympuksessa se on myös S.
Tässä vaiheessa mulla ei ollut ISO-arvo automaatti asetuksella vaan se piti käydä erikseen laittamassa päälle kameran asetuksista. Netistä tai kameran ohjekirjasta voit etsiä mistä tätä voi muuttaa, jos se ei sulla ole jo automaattisena.

Mikä se suljinaika sitten on?

Suljinajalla tarkoitetaan käytännössä sitä kuinka kauan kameran kennolle pääsee valoa eli kuinka valottunut kuvasta tulee. Aika ilmoitetaan sekunteina esim. 1″ tai 1/200s.

Kaikki mitä kuvassa tässä ajassa tapahtuu jää kuvaan. Jos otat kuvaa 5″ valotusajalla, kaikki liike kuvassa näkyy. Siksi täysin pysähtyneeseen kuvaan vaaditaan lyhyt suljinaika. Se mikä sitten on sopiva aika, vaihtelee valon määrästä. Tästä on monia eri mielipiteitä miten kuvasta saa pysähtyneen. Joku on joskus sanonut että sopiva aika on 1/objektiivin polttoväli (=mm). Toiset sanovat 1/200 tai 1/250 on juuri sopiva. Itse tykkään käyttää näistä kahdesta jälkimmäistä. Usein mun siljinaika onkin vähintään 1/250.

Mihin pitkää suljinaikaa voi käyttää?

Pidemmällä suljinajalla voi kuvata silloin kun valoa on vähemmän. Silloin tarvitset jalustan sekä kaukolaukasimen. Voit myös käyttää ajastinta. Tärkeää kuitenkin, että et paina kameran napista, jotta et vahingossa heilauta kameraa.

Pitkällä suljinajalla voit kuvata esimerkiksi näitä:

  • Tähtiä
  • Vettä
  • Erilaisia valoja ja niillä tehtävää valomaalausta
  • Ilotulituksia

 
Usein vettä kuvatessa halutaan tuoda esille sen liike. Liikkeestä saadaan tehtyä pehmeämpi käyttämällä pidempää suljinaikaa. Kokeilin muutamia eri suljinaikoja 1/15 – 5″ väliltä. Tämä on nyt ihan mielipidekysymys kuinka pehmeän liikkeen haluaa kuvalle. Itse päädyin 1″ mutta olisin hyvin voinut kokeilla paljon pidempiä tai lyhyempiäkin aikoja. 
Pidemmällä ajalla kuva olisi tässä tapauksessa ollut liian ylivalottunut.

Valomaalausta voi tehdä erilaisilla valonlähteillä liikuttamalla niitä eri tavoin. Tässä kuvassa on käytössä pattereilla toimivat koristevalot, joita on pyöritetty koko kuvanottoajan samalla tavalla.

Mikä on Bulb ja milloin sitä voi käyttää?

Tämä asetusta en varsinaisesti löytänyt omasta puhelimestani, mutta jos käytät kameraa saatat hyötyä myös tästä.

Bulb asetuksella suljin pysyy auki juuri niin kauan kuin painat kameran kuvaus nappulaa. Tästä on hyötyä, kun et tarkalleen tiedä kuinka kauan kuvattava asia kestää. Itse käytän tätä aina ilotulituksia kuvatessa. Saan kuvaan juuri sen verran ilotulituksia kuin haluan. Myös valomaalauksia tehdessä olen kokeillut tätä.

Puhelimessani on erillinen asetus nimeltä ”valomaalaus” jolla voin ottaa kuvia painamalla kuvausnappia ensin kerran ja kun painan toisen kerran kamera lakkaa ottamasta kuvaa. Tätä voi käyttää aika samalla tavalla kuin kameran bulb asetusta. Tässä tilassa ei kuitenkaan voi säätää muita asetuksia, joihin perehdytään myöhemmin.

Sopivan suljinajan löytäminen eri tarkoituksiin vaatii harjoittelua. Kokeilemalla eri aikoja näet miten ne käyttäytyvät. Seuraavalla kerralla perehdytään aukkoon ja siihen kuinka se toimii. Sitä ennen voit harjoitella suljinajan käyttöä.

Vastaa

Tällä artikkelilla on 0 kommenttia